Logo Brico Cross

15/10/2016: Kruibeke: Vanthourenhout verschalkt Van Aert aan balkjes

Kruibeke: Vanthourenhout verschalkt Van Aert aan balkjes

Michael Vanthourenhout heeft in Kruibeke de derde Brico Cross gewonnen De West-Vlaming pakte bij de laatste balkenpassage een paar meter en gaf die niet meer prijs. Corné van Kessel was 'the best of the rest'.

Mooie editie van de Polderscross in Kruibeke vandaag. Veel volk op het terrein en een pak renners met naam en faam aan de start, inclusief Wout van Aert. Na een nachtje met de nodige regenval was het parcours in de namiddag toch goed opgedroogd, waardoor het publiek een snelle en spannende wedstrijd kreeg voorgeschoteld.

Het duurde trouwens lang voor een beslissing viel. Vele positiewissels in de eerste koershelft, maar toch waren vooral Michael Vanthourenhout en Wout van Aert toen al de steeds weerkerende namen voorin.

"Bewust snelle start"

"Bewust", zou Vanthourenhout achteraf verduidelijken. "Met ploegleider Danny De Bie en manager Jurgen Mettepenningen was afgesproken om de koers van meet af aan hard te maken. Omdat morgen Zonhoven op het programma staat, bestond immers de kans dat Wout van Aert niet zou aandringen. Maar dat was dus fout ingeschat."

Zowat elke aanval werd gecounterd door Van Aert, waardoor het steeds weer samentroepte. "Het was attent blijven", aldus Vanthourenhout nog. "Vooral in de finishzone, waar iedereen naar voor probeerde te schuiven. Maar naarmate de wedstrijd vorderde, bleven toch de beteren voorin over."

Aanval Jens Adams

En dat waren naast Vanthourenhout en Van Aert onder meer nog Jens Adams. Die sloeg net voor de finale een kloofje. "Een ideale situatie voor ons", aldus Van Aert. "Maar Michael heeft echt de topvorm te pakken en liet niet begaan. Zo liep het opnieuw samen." Toen in volle finale de wereldkampioen zelf versnelde, reden de twee met gemak weg van de concurrentie.

In de slotfase beslechtte Vanthourenhout het pleit in zijn voordeel. Bij de laatste balkjespassage bleef hij op de fiets en nam zo een paar lengtes op de lopende Van Aert. "Ik wist dat Wout bij de balkjes afstapt", aldus de West-Vlaming. "Daar heb ik optimaal van geprofiteerd. Daarna was het kwestie van van bocht naar bocht te sprinten om hem af te houden."

Van Aert ontgoocheld

Van Aert was zichtbaar ontgoocheld. "Toeme toch. Ik heb die balkjes verkeerd ingeschat. Normaal gezien kan ik daar goed op anticiperen, maar in die slotronde verloor ik er meer mee dan ik gedacht had. Dat kloofje dicht ik nog wel, dacht ik, maar op het schuine kantje geraakte ik in het verkeerde spoor en was het helemaal verloren."

Vanthourenhout maalde er niet om. "Na een mindere zomer had ik schrik van een slechte seizoensstart. Maar dat valt dus fantastisch mee. Hopelijk kan ik die vorm nog een tijdje aanhouden. Dit is alvast een mooie zege, in een TV-cross notabene." Zijn teammanager Jurgen Mettepenningen glunderde mee.

Foto: ©Photopress.be / Tekst: Nico DickPARTNERS

HLN
Prik & Tik
VTM
Brico
Mercedes
Pauwels
Jupiler
Beko