Logo Brico Cross

30/12/2016: Wout van Aert sprint sneller dan Laurens Sweeck in Bredene

Wout van Aert sprint sneller dan Laurens Sweeck in Bredene

Wout van Aert is een Vespa rijker. In de vierde Brico Cross van dit seizoen in Bredene spurtte de wereldkampioen sneller dan Laurens Sweeck. Gianni Vermeersch mocht als derde mee het podium op.

Dat hij daags na zijn overwinning in Loenhout ook met ambitie naar Bredene was afgezakt, bewees Wout van Aert door in Bredene al snel het heft in eigen handen te nemen. Toch slaagde hij er in de openingsronden van een razendsnelle wedstrijd niet in om een kloof te slaan op de rest. Integendeel: terwijl Clément Venturini en Michael Vanthourenhout het tempo omhoog schroefden, ging Van Aert tweemaal in de fout in het zand en op de balken.

Het duurde nadien even vooraleer Van Aert opnieuw aan het front kon geraken van de kopgroep, die halfweg cross nog steeds tien man groot was. Jim Aernouts, Gianni Vermeersch en opnieuw Venturini en Vanthourenhout trokken in de aanval, maar Van Aert bracht de rest terug en brak bij het ingaan van het laatste kwartier de wedstrijd helemaal open. Samen met de slecht gestarte Laurens Sweeck, die op het asfalt ten aanval trok, kon hij een gat slaan op de rest.

De wereldkampioen slaagde er in de finale niet meer in om zijn vluchtgezel los te gooien, en dus viel de beslissing in de spurt. Die zette Van Aert vanop de kop in. Sweeck kon niet meer langszij komen, en zo snelde de wereldkampioen naar zijn tweede zege in Bredene. Een afscheid in stijl aan Crelan - Vastgoedservice, de ploeg waarvoor de Kempenaar in Bredene zijn laatste wedstrijd reed. In de strijd voor de derde plek trok Gianni Vermeersch aan het langste eind, voor de neus van de Fransman Venturini en Jens Adams.

 “BK wordt spannend” 

“Dit is een mooi afscheid aan mijn ploeg”, zwaaide Van Aert Crelan-Vastgoedservice uit. “Gemakkelijk crossen was het vandaag nochtans niet. Daarvoor waren we met te veel in de kopgroep. Ik maakte het mezelf niet makkelijker door domweg te vallen, maar ik gaf de moed niet op in de achtervolging. Zodra ik uit het kluwen weggeraakte samen met Laurens, was het minder moeilijk crossen.”

“Ik had een stevige dobber aan Laurens, maar ik kon het toch afmaken in de spurt. Ik ging van kop af aan, en kon standhouden. De wedstrijd van vandaag bewijst dat het volgende week in Oostende een spannend Belgisch kampioenschap kan worden. Ik denk dat ik de enige persoon ben die niet op voorhand zegt dat ik reeds gewonnen spel heb op dat BK.”

Laurens Sweeck (Era - Circus) kon in de laatste ronde de zege ruiken, maar pakte er toch naast. “Na de laatste bocht dacht ik nog even dat ik Wout zou kunnen remonteren in de spurt. Maar toen ik mijn versnelling inzette, voelde ik dat er bij hem ook nog iets op zat. De gok om het op een spurt te laten uitlopen, kwam er omdat Wout de betere was op de powerstroken. Hier en daar kon ik wel het verschil maken, maar ik zou over mijn toeren zijn gegaan moest ik dat gaatje willen vasthouden hebben.”

Gianni Vermeersch (Steylaerts - Verona) was de enige West-Vlaming op het podium. “Een enorme opluchting. Na een moeilijk seizoensbegin voelde ik de voorbije weken beterschap, maar als je zoveel pech hebt als ik kan je dat niet bewijzen. In Diegem had ik materiaalpech toen ik op weg was naar de vijfde plek, in Zolder opnieuw toen ik in goeie positie lag. Vandaar dat dit enorm veel deugd doet. Zeggen dat ik me nog een beetje liet vangen door de ploegmaats van Wout die het gat lieten vallen. Misschien kon ik mee geweest zijn met de kop van de koers, al ging ik dan waarschijnlijk ook derde geworden zijn.”


Foto's: ©Photopress.be / Tekst: Simon LamonPARTNERS

Brico
Beko
HLN
Prik & Tik
Mercedes
Jupiler
VTM
Pauwels