Logo Brico Cross

01/02/2017: Mathieu van der Poel kan in Maldegem wél WK-vorm tonen

Mathieu van der Poel kan in Maldegem wél WK-vorm tonen

Amper drie dagen na de grootste ontgoocheling uit zijn carrière, knoopte Michael van der Poel in Maldegem opnieuw aan met winst. In het Sint-Annapark pakte Van der Poel uit met een one manshow van start tot finish. Wereldkampioen Van Aert trok de kaart Merlier, die derde werd.

Er stond in Maldegem geen maat op Mathieu van der Poel. Puur op adrenaline reed hij al in de eerste ronde weg van de rest van het pak. Wout van Aert bood even weerstand, maar had het vlug begrepen. "Mathieu volgen was vandaag geen optie. Dat had ik al snel door. Niet onbegrijpelijk denk ik. De voorbije dagen had ik immers heel wat verplichtingen. Logischerwijze stond ik dan ook niet met de meest frisse benen aan de start."

Het zou Van der Poel worst wezen. Ronde na ronde diepte hij zijn voorsprong verder uit om uiteindelijk met een dikke minuut voorsprong te finishen. "Ik ben in goeie doen en wilde dat zoveel mogelijk laten zien", vertelde de Nederlandse kampioen na het opfrissen.

"Puur op adrenaline reed ik mijn frustraties weg. Ik was niet van plan om al in de eerste ronde een kloof te slaan. Meer zelfs, ik kon me moeilijk opladen om naar hier te komen, maar toen ik het vele volk en het grote enthousiasme zag, wilde ik mezelf laten zien. Ongelooflijk trouwens hoeveel volk hier aanwezig was."

Na zijn tegenvallend WK kreeg Van der Poel opvallend veel steun. "Dat wereldkampioenschap komt natuurlijk niet meer terug. Maar ik moet toegeven dat die vele steunbetuigingen me wel veel deugd deden."
Merlier eert overleden oma

De strijd voor de tweede plaats ging in eerste instantie tussen Van Aert, Merlier, Pauwels en Vanthourenhout. Maar rond half koers werd duidelijk dat Van Aert de kaart Merlier trok. Toen die zich -samen met Michael Vanthourenhout kon afzonderen- stopte de wereldkampioen af. Kevin Pauwels bleef bij Van Aert in het wiel.

"Mooi gebaar van Wout", aldus Merlier na afloop. "Gisterenavond laat is mijn grootmoeder overleden. Met een podiumplaats kon ik haar geen mooier afscheid geven. De conditie is al een tijd goed. Mooi dat ik dit nu ook eens kan omzetten in een podiumplaats. Al is er uiteraard geen sprake van uitbundig vieren. Maar dit doet wel deugd, al besefte ik vandaag op sommige momenten niet dat ik in in een wedstrijd zat."

Vanthourenhout: 'opsteker na WK'

Merlier moest het in de slotfase wel afleggen tegen een sterke Michael Vanthourenhout, die tweede werd. "Daar ben ik zeker blij mee. Toen Van der Poel aanzette, zat ik te ver om te reageren. Maar als je ziet hoe Mathieu hier rondhotste, had ik toch niet lang kunnen volgen. Deze podiumplaats is een opsteker na mijn zes lekke banden in Bieles. Ook daar had ik mijns inziens kunnen meedoen voor het podium."

Na de top drie pakte Van Aert nog de vierde plaats, voor de opgerukte Gianni Vermeersch en Kevin Pauwels. Laurens Sweeck, Wietse Bosmans, Corné van Kessel en David van der Poel maakten de top tien vol.

Foto's: ©Photopress.be / Tekst: Nico DickPARTNERS

HLN
VTM
Prik & Tik
Beko
Jupiler
Brico
Mercedes
Pauwels