Logo Brico Cross

Volgende wedstrijden:

We zien u graag volgend seizoen terug!

Logo Brico Cross

Volgende wedstrijden:

We zien u graag volgend seizoen terug!

Logo Brico Cross

Volgende wedstrijden:

We zien u graag volgend seizoen terug!

Logo Brico Cross

Volgende wedstrijden:

We zien u graag volgend seizoen terug!

Cofidis
Voor de makers
Beko
Mercedes
Prik & Tik
Lampiris
betFIRST
Pauwels
Jupiler
Herva
Sport Vlaanderen

10/09/2017: Mathieu van der Poel vrijwel van start tot finish solo

Mathieu van der Poel vrijwel van start tot finish solo

Mathieu van der Poel heeft op indrukwekkende manier de eerste afspraak van het seizoen naar zijn hand gezet. In Eeklo reed hij bijna van start tot finish solo op kop. Wout van Aert werd voor Michael Vanthourenhout tweede.

Sanne Cant had na haar overwinning bij de dames aangegeven dat het parcours het niet gemakkelijk maakte om weg te rijden en vooral te blijven van de concurrentie. Mathieu Van der Poel had het blijkbaar niet gehoord – of hij trok er zich niet veel van aan – want al in de eerste ronde ontwikkelde hij een tempo dat de rest deed kraken. In de tweede ronde leek Wout van Aert heel even een poging te doen om de op dat moment nog overbrugbare kloof te dichten, maar de wereldkampioen moest al snel vaststellen dat het vergeefse moeite was. Meer nog, Van Aert zag eerst Laurens Sweeck terugkeren in zijn spoor, vervolgens kwamen ook Kevin Pauwels en Michael Vanthourenhout aansluiten en nog wat later pikten ook Gianni Vermeersch en Corné van Kessel nog aan.Van der Poel had ondertussen al zowat een halve minuut voorsprong en dus was het half koers al duidelijk dat de Nederlandse kampioen zonder pech naar de overwinning zou rijden, zeker omdat hij zowat als enige telkens weer vlot door de zandstrook reed. Dan was de strijd om de tweede plaats nog een pak boeiender. Bij de achtervolgers waren het Van Aert, Vanthourenhout en Sweeck die gaandeweg de beteren bleken. Even leek het erop dat Van Aert zijn twee collega’s moest laten gaan en genoegen zou moeten nemen met de vierde plaats, maar in de voorlaatste ronde sloot hij toch opnieuw aan. Het was even later Vanthourenhout die een gooi naar de tweede plaats deed, maar een slechte passage door het zand liet Van Aert toe om in de slotronde terug te keren tot in zijn wiel, waarna de wereldkampioen gemakkelijk de sprint won.

“Bevestiging dat ik goed gewerkt heb in de zomer”

“Deze overwinning bevestigt dat ik afgelopen zomer goed heb gewerkt”, zei Van der Poel. “Zoals ik voor de wedstrijd al zei had ik er zin in om weer eens te crossen. Al was het misschien toch iets te vroeg om alleen voorop te gaan rijden. De wind maakte het niet gemakkelijk, maar anderzijds was het hier wel een rondje waar ik mijn ding kon doen. De eerste paar ronden was het afzien om de kloof uit te diepen, daarna kon ik telkens wat recuperatie inbouwen voor het zand om zeker daar goed door te komen en er niets van mijn voorsprong te verliezen.”“Ik was vandaag niet echt een tegenstander voor Mathieu, die hier een parcours op zijn maat kreeg”, erkende Van Aert. “Op de balkjes was hij in het voordeel. Op training spring ik er zelf ook wel over, maar dat is niet met de snelheid van een wedstrijd. In koers ben ik nog altijd sneller als ik loop. Ik had verder ook enkele slechte passages door het zand, waardoor ik op zeker moment zelfs de voeling met Vanthourenhout en Sweeck verloor. Pas toen ik verlost geraakte van Pauwels en Vermeersch slaagde ik erin om weer dichterbij te komen en door in de slotronde dan toch eens vlot door het zand te geraken, kon ik uiteindelijk alsnog de tweede plaats veroveren.”“Jammer dat ik net dan een fout maakte en vroeg van de fiets moest”, zei Vanthourenhout. “Dat neemt niet weg dat ik tevreden ben over mijn prestatie. Ik kende een mindere zomer en dan is een podiumplaats in je eerste cross zeker niet slecht.”

Foto’s: ©Photopress.be / Tekst: Filip De Greef