Logo Brico Cross

Volgende wedstrijden:

We zien u graag volgend seizoen terug!

Logo Brico Cross

Volgende wedstrijden:

We zien u graag volgend seizoen terug!

Logo Brico Cross

Volgende wedstrijden:

We zien u graag volgend seizoen terug!

Logo Brico Cross

Volgende wedstrijden:

We zien u graag volgend seizoen terug!

Cofidis
Voor de makers
Beko
Mercedes
Prik & Tik
Lampiris
betFIRST
Pauwels
Jupiler
Herva
Sport Vlaanderen

07/02/2018: Laurens Sweeck maakt verschil in tweede wedstrijdhelft

Laurens Sweeck maakt verschil in tweede wedstrijdhelft

Bij afwezigheid van wereldkampioen Wout van Aert (geplande vakantieweek) en Mathieu van der Poel (ziek) heeft Laurens Sweeck zijn kans gegrepen om in Maldegem de Parkcross naar zijn hand te zetten. David van der Poel en Tim Merlier mochten mee op het podium.

De organisatoren in Maldegem zagen na Van Aert in laatste instantie met Mathieu van der Poel ook de andere blikvanger afhaken. De Nederlandse en Europese kampioen bleef met maag- en darmklachten thuis. Meteen was Michael Vanthourenhout de favoriet om na zijn zege van 2016 en zijn tweede plaats van 2017 opnieuw voor winst te gaan.

De eerste drie ronden werden afgewerkt met een heel ruime kopgroep, daarna was Michael Vanthourenhout ook de eerste die erin slaagde om een kloofje te slaan. De tweede van het WK kon een zevental seconden voorsprong nemen, maar vooral David van der Poel zorgde ervoor dat het verschil binnen de perken bleef en Vanthourenhout voelde dat het nog wat te vroeg was om alleen door te gaan. Zo kregen we weer een kopgroep van acht met verder ook nog Toon Aerts, Laurens Sweeck, Tim Merlier, Tom Meeusen, Lars van der Haar en Dieter Vanthourenhout.

Michael Vanthourenhout geeft op na val

Even later moest Michael Vanthourenhout zijn winstambities opbergen na een spectaculaire val die hem tot de opgave dwong. “Ik weet zelf niet goed wat er gebeurde”, zei hij achteraf. “Ik denk dat ik uit een spoor geraakte en tegen een paaltje terechtkwam. Ik heb wat last van hoofdpijn, maar denk niet dat er meer aan de hand is. Wel jammer, want ik voelde me goed en een podiumplaats was zeker mogelijk geweest.”

Kort na de val van Vanthourenhout viel vooraan de beslissing. Sweeck en Aerts slaagden erin om wat afstand te nemen van de rest en toen Aerts een slechte passage door het zand maakte, kwam Sweeck alleen voorop. Aerts viel terug tot bij de achtervolgers, waar ze tot het begin van de slotronde nog altijd met zeven waren voor de resterende twee podiumplaatsen. David van der Poel en Tim Merlier konden in die slotronde hun explosiviteit uitspelen om het verschil te maken ten opzichte van de rest, in hun verbeten onderlinge strijd trok uiteindelijk Van der Poel aan het langste eind. Op dat moment was winnaar Sweeck echter al even binnen.

Laurens Sweeck: “Ideaal moment om kans te grijpen”

“Dat ik ondanks al mijn pech toch nog achtste werd in het WK was een bewijs dat ik conditioneel nog altijd op niveau ben”, stelde Sweeck. “Hier kreeg ik dan ook nog eens een ideaal parcours voor mij. In het begin hield ik me een beetje afzijdig om dan op een goed moment te versnellen. Eerst kreeg ik nog Toon Aerts mee, maar toen die een foutje maakte in het zand had ik meteen tien seconden en dat is een voorsprong waarmee je verder kan. Wetende dat de anderen nog wel een snelle slotronde zouden rijden, bleef ik wel stevig doortrekken zonder al te veel risico’s te nemen.”

“Als Wout en Mathieu afwezig zijn, is het altijd een ideaal moment om je kans te grijpen. Ook voor de komende crossen is de motivatie er trouwens nog. Ik heb in enkele klassementen nog een mooie positie te verdedigen, er valt dus nog wel wat geld te verdienen deze maand.”

Na hun stevige duel met de tweede plaats als inzet toonden zowel David van der Poel als Tim Merlier zich tevreden. “Ik was voor één keer goed weg en dat is op dit parcours maar goed ook”, zei Van der Poel. “Zonder Mathieu en Wout waren we met veel renners die mee de wedstrijd konden bepalen. Laurens bleek de sterkste, maar voor plaats twee was het heel boeiend. Ik wilde in de slotronde eigenlijk de koppositie behouden, maar op zeker moment kwam Merlier er toch voorbij. Ik kon me echter vastbijten in zijn wiel en kreeg uiteindelijk toch nog een mogelijkheid om hem te passeren.”

“De bocht net ervoor maakte ik een klein foutje waardoor ik een beetje snelheid verloor, wellicht gaf dat aan David de kans om op snelheid voorbij te gaan”, aldus Merlier. “Jammer, maar anderzijds ben ik toch heel tevreden met deze derde plaats. Het was de eerste keer dit seizoen dat ik op een podium mocht en dat deed deugd.”

Foto’s: ©Photopress.be/Tekst: Filip De Greef