Logo Brico Cross

Volgende wedstrijden:

We zien u graag volgend seizoen terug!

Logo Brico Cross

Volgende wedstrijden:

We zien u graag volgend seizoen terug!

Logo Brico Cross

Volgende wedstrijden:

We zien u graag volgend seizoen terug!

Logo Brico Cross

Volgende wedstrijden:

We zien u graag volgend seizoen terug!

Cofidis
Voor de makers
Beko
Mercedes
Prik & Tik
Lampiris
betFIRST
Pauwels
Jupiler
Herva
Sport Vlaanderen

07/02/2018: Marianne Vos rijdt solo naar winst in Maldegem

Marianne Vos rijdt solo naar winst in Maldegem

Ze was de allerlaatste om aan de inschrijvingstafel te verschijnen, maar dat weerhield Marianne Vos er niet van om net als vorig jaar de Parkcross in Maldegem te winnen. Na een lange solo ging ze Annemarie Worst en Laura Verdonschot vooraf. Sanne Cant finishte als zevende.

Niet alleen wereldkampioene Sanne Cant en haar grote concurrente in Valkenburg Katie Compton kwamen in Maldegem aan de start, ook Marianne Vos was in laatste instantie onverwacht afgezakt naar Oost-Vlaanderen. De Nederlandse winnares van 2017 had gemerkt dat ze na een ontgoochelend WK (achttiende) op de ranking van de UCI was weggezakt naar plaats 51 en om volgend seizoen startrecht te behouden voor de Wereldbekers kon ze dus wel wat extra punten gebruiken.

Vos nam ook een sterke start en nestelde zich in een kopgroep met verder Maud Kaptheijns, Cant, Compton, Worst, Verdonschot en Loes Sels. In de tweede ronde draaide Vos op de snelle omloop het gas helemaal open, de rest kraakte en zag de zevenvoudige wereldkampioene ruim vijftien seconden voorsprong nemen. Cant nam dan heel even het heft in handen bij de achtervolgsters, maar ze moest die inspanning al snel bekopen en zag een viertal met Compton, Kaptheijns, Worst en Verdonschot wegrijden.

De jongeren Worst en Verdonschot lieten op hun beurt Kaptheijns en Compton ter plaatse, maar dit ver achter een ontketende Vos. Die nam elke ronde enkele seconden meer voorsprong, bij het ingaan van de voorlaatste ronde was het verschil al opgelopen tot een halve minuut. Vos werd niet meer verontrust, in de strijd om de tweede plaats toonde Worst zich in de slotronde net iets sterker dan Verdonschot.

Marianne Vos: “Geluk dat ik snel een kloof kon slaan”

“Op dit parcours kan je best je eigen tempo rijden en het beste spoor opzoeken en ik had het geluk dat ik al meteen in de tweede ronde een gaatje kon slaan”, zei Vos na haar eerste overwinning deze winter. “Vervolgens kon ik de kloof stelselmatig verder uitdiepen en als je dat hoort, krijg je helemaal een boost. Ik ben heel blij dat ik mijn overwinning van 2017 kon herhalen. Het feit dat ik hier nog wat UCI-punten kon sprokkelen speelde mee in mijn beslissing om aan de start te komen, maar in de eerste plaats ben ik liefhebber van de sport en wilde ik mijn winterseizoen op een mooie manier afsluiten. Vrijdag vertrek ik immers op stage met het oog op de wegcampagne.”

“De benen en de rug wilden niet echt mee vandaag”, verklaarde Cant nadat ze als zevende was gefinisht. “Blijkbaar was er na het WK dus toch een terugval waarvan ik had gehoopt dat die er niet zou komen. Ik probeerde op zeker moment om de achtervolging op Vos in te zetten, maar ik miste een bocht, kwam in bevroren sporen terecht en zag vier concurrenten voorbijrijden. Toen was het over. Hopelijk kan ik mij de komende dagen beter voorbereiden op de wedstrijd in eigen Lille, want daar zou ik toch wel graag een nieuwe overwinning boeken.”

Foto’s: ©Photopress.be/Tekst: Filip De Greef