Logo Brico Cross

Volgende wedstrijden:

We zien u graag volgend seizoen terug!

Logo Brico Cross

Volgende wedstrijden:

We zien u graag volgend seizoen terug!

Logo Brico Cross

Volgende wedstrijden:

We zien u graag volgend seizoen terug!

Logo Brico Cross

Volgende wedstrijden:

We zien u graag volgend seizoen terug!

Cofidis
Voor de makers
Beko
Mercedes
Prik & Tik
Lampiris
betFIRST
Pauwels
Jupiler
Herva
Sport Vlaanderen

13/10/2018: Daan Soete wint Rapencross voor Laurens Sweeck en Toon Aerts

Daan Soete wint Rapencross voor Laurens Sweeck en Toon Aerts

Opschudding in de Rapencross in Lokeren. Al in de eerste ronde verkeek Mathieu van der Poel zich op een passage over een gracht. Hij kwam hard ten val, sloeg zijn voet om en bezeerde zich aan de enkel. Die andere favoriet, Wout van Aert, reed lek en kwam nooit meer vooraan in beeld. Daan Soete trok het zich allemaal niet aan en snelde solo naar de zege.

De organisatoren hadden zich het wedstrijdverloop wellicht anders voorgesteld. Met Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Toon Aerts stonden de drie toppers in de veldritwereld aan de start. De cross was amper begonnen of Mathieu van der Poel ging tegen de grond. De Europese kampioen probeerde nog even zijn weg verder te zetten, maar gaf toch op. Zijn rechterenkel was snel opgezwollen.

De koers ging verder. Michael Vanthourenhout legde er samen met Wout van Aert de pees op. Maar ook Vanthourenhout ging even later in diezelfde gracht als Van der Poel liggen, waardoor Van Aert alleen op kop zat. En dan sloeg ook het noodlot toe bij de wereldkampioen. Die reed lek en belandde na een kruistocht op een platte tube op dertig seconden van de kop van de koers.

Trio van Telenet

Daan Soete trok in de aanval. In de achtergrond was het Telenet Fidea Lions die met Toon Aerts, Corné van Kessel en Jim Aernouts de krachten bundelden. Ze kwamen niet veel dichter. Integendeel, Soete breidde zijn voorsprong gestaag uit. Zijn ploegmaat bij Pauwels Sauzen-Vastgoedservice Laurens Sweeck maakte de aansluiting bij de achtervolgers.

Wout van Aert vocht voor wat hij waard was en keerde terug tot bij de achtervolgende groep. De wereldkampioen stoomde meteen door, maar die inspanning zou hij even later moeten bekopen. Hij eindigde op een zesde plaats. Daan Soete zegevierde en zijn ploegmakker Laurens Sweeck legde beslag op de tweede plaats. Toon Aerts reed naar een verdienstelijke derde plaats.

"Sprong over gracht"

Daan Soete won zo voor het eerst voor zijn nieuwe ploeg Pauwels Sauzen-Vastgoedservice. "Van Aert reed lek en Van Kessel twijfelde een beetje. Ik besliste om door te zetten, anders kwamen er wel heel veel jongens van Telenet vooraan. Dat ging moeilijk koersen worden. Ik sprong over een gracht waar nog niemand dat had geprobeerd. Daardoor had ik een kleine kloof geslagen. Dat ik samen met Laurens Sweeck op het podium sta, is heel mooi. We zijn allebei nieuw in de ploeg en dat schenkt vertrouwen aan het hele team."

Laurens Sweeck merkte fijntjes op dat zijn ploeg ook bij de beloften een en twee finishte. "Ik miste mijn start en moest van ver terugkomen. Ik voelde mij goed en blijkbaar was dat genoeg om de sprong naar de tweede groep te maken. Dan kon ik het ploegenspel meespelen. Jammer dat Mathieu van der Poel en Wout van Aert pech hadden, maar dat hoort bij de cross. Wij bleven daar vandaag van gespaard."

Bluffen

Toon Aerts maakte zijn terugkeer nadat hij een weekend rust inlaste en bekleedde de derde treetje op het podium. "Ik kan leven met deze derde plek gezien het parcours en het feit dat ik het een weekje rustiger aan heb gedaan. Ik moest op mijn tanden bijten om het podium te halen. Iets na halfweg koers heb ik beslist om het tactisch aan te pakken. Samen met Corné van Kessel waren we onszelf kapot aan het rijden. Ik blufte een beetje en zette alles op de laatste twee ronden."

Foto: ©Photopress.be / Tekst: JCS