Logo Brico Cross

Volgende wedstrijden:

We zien u graag volgend seizoen terug!

Logo Brico Cross

Volgende wedstrijden:

We zien u graag volgend seizoen terug!

Logo Brico Cross

Volgende wedstrijden:

We zien u graag volgend seizoen terug!

Logo Brico Cross

Volgende wedstrijden:

We zien u graag volgend seizoen terug!

Cofidis
Voor de makers
Beko
Mercedes
Prik & Tik
Lampiris
betFIRST
Pauwels
Jupiler
Herva
Sport Vlaanderen

06/02/2019: Nieuwe wereldkampioen triomfeert in Maldegem

Nieuwe wereldkampioen triomfeert in Maldegem

Mathieu van der Poel gaat gewoon op zijn elan door. De kersverse wereldkampioen klopte Michael Vanthourenhout en Belgisch kampioen Toon Aerts. Van der Poel is de eerste wereldkampioen die in Maldegem wint. Wout van Aert schoot bij de start uit zijn klikpedaal en werd pas achtste.

Het was de laatste keer dit seizoen dat de grote drie Van der Poel, Van Aert en Aerts het tegen elkaar opnamen. Een duel tussen die drie kregen we niet te zien. Wout van Aert kende pech bij de start. Hij schoot uit zijn klikpedaal en zou nooit een rol van betekenis spelen in zijn laatste cross van het seizoen.

Net als bij de vrouwen was het een duo van Marlux-Bingoal met Michael Vanthourenhout en Eli Iserbyt dat de snelste start nam. Een paar rondes zagen we een omvangrijk pelotonnetje dat voorin postvatte.

Halfweg koers bleven er nog zes kandidaten voor winst over. Dat waren drie duo's. Voor Corendon-Circus waren dat Mathieu en broer David van der Poel. Michael Vanthourenhout en Eli Iserbyt vertegenwoordigden Marlux-Bingoal. Lars van der Haar en Toon Aerts waren er bij voor Telenet-Fidea. In de achtergrond hing Wout van Aert al op 22 seconden.

Mathieu van der Poel schudde een eerste keer aan de boom, maar Van der Haar en Vanthourenhout konden de kloof dichten. Belgisch kampioen Toon Aerts ging dan aanvallen, maar ook hij kon geen gat slaan.

Pittig duel

De tweede poging van Mathieu van der Poel in de voorlaatste ronde was de goeie. In de zandbak haalde hij verschroeiend uit. Zege nummer 28 was binnen handbereik. Voor plaats twee en drie werd er door Aerts, Van der Haar en Vanthourenhout nog een pittig duel uitgevochten.

Aerts ging in de slotronde tegen de vlakte. Weg podiumplaats, zou je dan denken. Maar in de laatste bocht maakte Vanthourenhout een slipper. Van der Haar zat zo dicht op het wiel dat hij Vanthourenhout aantikte. Daardoor kwam Aerts toch nog als derde op het podium terecht.

"Eerste helft op gewone banden" 

Mathieu Van der Poel is de eerste wereldkampioen die de Parkcross in Maldegem kon winnen. Voor de wereldkampioen is het al zijn 28ste(!) zege van het seizoen. "Ik was gestart op gewone banden en de rest van het peloton op rhino's. Op die manier kon ik de eerste helft van de koers krachten sparen. Bij het eerste kloofje dat ik kon maken, reed ik te snel om op die gewone banden goed door de bochten te gaan. Ik schoof alle kanten op. Met rhino's liep het beter. Ik vind het hier altijd leuk crossen. Als het een beetje regent, kan je hier het verschil maken."

Michael Vanthourenhout moest knokken voor die tweede plaats. "Ik voelde tijdens de cross dat Mathieu van der Poel iets beter was. Wanneer hij doortrok, moest ik alles uit de kast halen om hem te volgen. De strijd voor de tweede plaats was niet gemakkelijk tegen Toon Aerts en Lars van der Haar die beiden voor Telenet-Fidea uitkomen. Misschien was het door de schuiver van Aerts dat ik tweede kon worden."

"Van der Haar verdiende derde plaats"

Toon Aerts finishte als derde nadat hij in de laatste ronde ten val kwam. "Ik had het plan om vanaf de tweede materiaalpost vol door te rijden, maar dat liep in het honderd. Net als op het WK viel ik in de slotronde. In de finale begon het parcours heel hard te schuiven. Wat er gebeurde tussen Vanthourenhout en Van der Haar? Bij het opdraaien naar de laatste rechte lijn was het glibberig. Ik denk dat Michael een schuiver maakte, waardoor Van der Haar op zijn wiel reed. Lars kwam ten val en ik moest vol in de remmen om hem te ontwijken. Eigenlijk had Van der Haar die derde plaats wel verdiend."

Lars van der Haar baalde als een stekker. "Het maakte me geen reet uit of ik nu tweede of derde zou eindigen. Ik wilde gewoon op dat podium staan nadat ik een beetje teleurgesteld was na het WK. Ik was gemotiveerd om er hier iets van te maken. Helaas, ik ben ontgoocheld."

Foto: ©Photopress / Tekst: ©JCS